Handla med Klarna från 20e oktober! Registrera dig för vårt nyhetsbrev och få kampanjer och nyheter direkt i mejlen!
Handla med Klarna från 20e oktober! Registrera dig för vårt nyhetsbrev och få kampanjer och nyheter!
Att tänka på - Nappar

Att tänka på - Nappar

Barnets sugbehov

Ett sugbehov/en sugreflex är något som är medfött hos alla bebisar. När bebisen ammar får den sitt sugbehov tillfredsställt. För vissa barn räcker det att stilla sugbehovet vid måltider, men för andra krävs det att det tillfredsställs oftare än så under dygnet. Att suga på något kan även ha en lugnande effekt samt fungera som tröst. Att som förälder bemöta bebisens sugbehov genom att endast erbjuda bröstet kan bli påfrestande, då det dels kan vara besvärligt att ständigt behöva tillhandahålla bröstet samt då bröstvårtorna ofta är ömma och känsliga under amningsperioden. Att ha en napp att tillgå kan då vara den perfekta lösningen. 

 

När ska man börja med napp?

Bebisens sugbehov är som störst under den första tiden, men minskas allt mer ju äldre barnet blir. När det det är lämpligt att börja med napp är något som är upp till föräldern. Det som däremot kan vara viktigt att tänka på är att vänta med att börja med napp till dess att bebisen lärt sig att amma eller att ta nappflaskan. Detta då det annars finns risk att barnet känner sig belåten endast med nappen och således minskar sitt intag av mat. Om du som förälder märker att ditt barn börjar tappa i vikt, är trött och hängig eller inte utför sina behov som det ska kan det vara bra att kolla upp om bebisen får i sig tillräckligt med föda. Vidare kan det vara bra att inte överanvända nappen, då detta kan göra att det blir svårt att vänja av barnet från nappen. Nappen bör således bara användas vid behov såsom när bebisen är trött, ledsen eller om du på något annat sätt märker att barnet önskar nappen. 

 

Vilken napp ska man välja?

Nappar består oftast i latex eller silikon. Det finns både för- och nackdelar med respektive material. Fördelen med silikon är att det är allergivänligt samt mer skonsamt mot huden än latex. Fördelen med latex är däremot att den är mer slitstark samt tål påfrestningar på ett bättre sätt. Vilken napp som passar ditt barn bäst är ofta något du som förälder för pröva dig fram till. Oavsett vilken napp du väljer är det dock viktigt att tänka på att alltid prova att dra i nappens sugdel innan du ger den till bebisen. Detta för att se till att sugdelen inte är skadad eller trasig på något sätt. På så sätt undviker du onödiga risker och faror för barnet.

Föregående blogginlägg Bitringar - Information & tips
Nästa blogginlägg Tips för den perfekta BB-väskan